Minimalisme als levensstijl

We voelen ons goed wanneer we spullen kopen, maar maken ze ons ook écht gelukkig? Voor mij alleszins niet, volgens mij is gelukkig zijn een ‘staat van zijn’ en niet ‘bezitten’.  Nadat ik hoorde over een minimalistische levensstijl deed ik hier veel research over en probeerde het ook zelf uit.

Voor diegene waarvoor een minimalistische levensstijl onbekend in de oren klinkt zal ik het even uitleggen. De essentie van minimalisme is het houden van spullen/zaken/dingen die je dienen en gelukkig maken waardoor de kwaliteit van je leven stijgt. Je hecht belang aan leuke momenten en niet aan materiaal aangezien het ervaringen zijn die we ons blijven herinneren.

Minimalisme kent vaak een foutief hippie-achtig beeld… Het gaat niet over weinig spullen bezitten, je hele appartement in het wit schilderen met planten in elke hoek of een veganistische levensstijl… Het gaat erom dat je de perfecte balans voor jou vindt in het aantal bezittingen die je bezit. Minimalisme is voor iedereen anders. Mijn idee hierover kan iets helemaal anders zijn dan jouw idee, en dat is volledig oké.

Wanneer je start met deze levensstijl is het mogelijk dat mensen je bekritiseren en beoordelen. Dit komt omdat ze bijvoorbeeld niet begrijpen waarom je sentimentele spullen weg geeft. Het is makkelijk om te denken dat je er niet om geeft of belang aan hecht en ik begrijp volledig waarom mensen dit denken. Maar te veel spullen in je omgeving hebben geeft heel veel stress en onrust in je hoofd.

Ik begon zelf met mijn kleerkast, handtassen en portemonnees, bureauspullen enz. en dit ging vrij vlot. Totdat ik bij de moeilijkste categorie aankwam: de sentimentele zaken zoals foto’s en cadeaus van (groot)ouders. Deze vond ik bijzonder moeilijk aangezien ik er een bepaalde waarde aan hechtte. Het is niet altijd makkelijk om afstand te nemen van spullen en toch lukte het me dankzij 2 vragen die ik mezelf stelde: Maakt dit mezelf écht gelukkig? En straalt dit item vreugde/blijdschap uit?

Ik schonk veel van mijn spullen weg aan familie, vrienden en de kringwinkel. Hiermee heb ik een enorme bewustwording gecreëerd omtrent al mijn bezittingen en mijn koopgedrag. Achteraf stelde ik mezelf de vraag waarom ik ooit zoveel gekocht had. Ik kan je met zekerheid vertellen dat deze zaken me helemaal geen gelukkiger gevoel gegeven hebben.

Gouden tip: Koop enkel de zaken die je nodig hebt zodat je je kasten niet hoeft vol te proppen met tonnen materiaal. Bovendien zal je merken dat je met een minimalistische levensstijl veel geld kan uitsparen. Wil dit nu zeggen dat je jezelf geen pleziertjes meer mag kopen? Nee, absoluut niet! Denk gewoon na wat en wanneer je iets koopt. Naast geld besparen draag je met deze levensstijl ook bij tot minder waste. De spullen die je niet langer meer nodig hebt kunnen voor iemand anders dienen i.p.v. in je kast te blijven liggen en plaats in te nemen.

Minimalisme is een reis, je wordt geen minimalist van de ene op de andere dag. Je zal merken dat deze levensstijl je meer structuur in je leven biedt en het biedt rust in je hoofd. Minimalisme zal niet al jouw problemen oplossen maar het maakt je leven veel simpeler. Je apprecieert je spullen meer wanneer je er minder hebt. Je legt de focus op de belangrijke zaken in je leven en minder op het materiële.

Minimalisme is een levensstijl die voor mij werkt en die ik toepas op een manier dat goed voor mij voelt. Ik realiseer me dat ik veel gelukkiger ben met de zaken die ik nu heb ipv de overload aan spullen die ik voordien had. Deze levensstijl schenkt me vrijheid, rust, geluk en dankbaarheid.

Als ik nog een laatste tip mag meegeven dan is het wel deze: “Draag niet langer mee wat je niet langer nodig hebt; niet in je handtas, in je huis of in je hart. Kies wat voor jou werkt en bij je past en je zal merken dat je een rustige vredige plaats creëert in je huis en in je hoofd.”

Wil jij ook graag een minimalistische levensstijl een kans geven? Het kan dankzij de gratis gids 30 dagen naar minimalisme die ik speciaal voor jullie opgesteld heb.