Venkel(soep)

Héél, héééééél lang geleden, in het tijdperk van de romeinen werd venkel alreeds gebruikt als medicijn tegen oogziektes. Venkel is een witte knol met groene uitlopers die je helemaal kan opeten als groente of kruid en wordt gekenmerkt door zijn anijsachtige smaak. Naast een positieve werking op de ogen heeft het gebruiken venkel nog een aantal andere voordelen.

Zo bevat venkel anethol. Dit is een fyto-oestrogeen die de aanmaak van moedermelk en borstweefsel stimuleert. Anethol helpt onze lever wanneer hij een te grote hoeveelheid gifstoffen uit het lichaam moet verwijderen.

Venkel draagt bij aan een goede werking van de spijsvertering aangezien het onze ingewanden tot rust brengt. Last van een opgeblazen gevoel, buikkrampen of menstruatiestroornis? Ga zeker voor een venkeltheetje!

Wereldwijd worden de essentiële oliën gebruikt om tandpasta mee te maken. Voor een frisse adem kan je op enkele venkelzaadjes of op het bloemetje van de venkelplant kauwen. Bovendien kan het kauwen op venkelzaad ook het hongergevoel onderdrukken.

Venkel is van juni tot en met november beschikbaar, maar op z’n beste is hij van juli tot september. Vandaag maakte ik voor jullie venkelsoep omdat het naast de gezondheidsvoordelen ook superlekker is!

Ik maak mijn soep steeds met een soupmaker. Voor mijn verjaardag kreeg ik dit toestel van mijn meter en zou nu absoluut niet meer zonder kunnen. Op een halfuurtje is de soep klaar en je hebt er achteraf zeer weinig afwas aan.

Wat heb je nodig voor 4 porties?:

-2 venkels (indien het kleine zijn neem je er best 3)
-1 ui
-1 stengel prei
-1 aardappel
-peper en zout
-water

Stap 1: Snij en was de groenten. Doe deze in de soupmaker.
Stap 2: Voeg water toe tot aan het gewenste niveau.
Stap 3: Voeg peper en zout toe om op smaak te brengen en laat vervolgens de soupmaker zijn werk doen. Zo simpel is het!

Heb je geen soupmaker in huis? Stoof dan eerst de groentjes met een beetje boter. Voeg vervolgens de kruiden en het water toe. Laat de soep 5-10 minuutjes koken en mixen maar.

Laat het smaken!