Gegrilde pompoenpitten

Joepie het is bijna weer zo ver, de herfst komt eraan! De herfst is mijn favoriete seizoen en daar hoort natuurlijk pompoen bij! September en oktober zijn voor pompoen de geschikte maanden.

Pompoensoep, gegrilde pompoen, een ovenschotel met pompoen… Er zijn talloze mogelijkheden om er gerechten mee te maken.

Vaak gooien we de pitten weg, maar deze kan je perfect gebruiken als snack, vervanger voor korstjes in je soep of als extra crunch overheen je salade. Kortom, je kan ze toevoegen aan verschillende gerechten.

Pompoenpitten hebben tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan vezels en antioxidanten. Ze zijn goed voor de blaas, prostaat, het hart en ze bevatten ook tryptofaan, een stofje dat de slaap bevordert.

Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Spoel de pitten in water zodat het overtollige vruchtvlees verwijderd wordt.
  • Kook de pitten 20 min. in water met een snuifje zout.
  • Laat de pitten even uitlekken.
  • Besprenkel de pitten met olijfolie en voeg je favoriete kruiden eraan toe. (Ik koos voor gemberpoeder, kurkuma en zwarte peper)
  • verspreidt ze over de bakplaat en bak ze in de oven voor 15 min. (De duur kan een beetje verschillen van oven tot oven. Neem dus tijdig een kijkje!)
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat en doe ze nadien in je favoriete potje of bokaal. Klaar!

TIP: Kies voor gewone vierge olijfolie ipv extra vierge olijfolie. De ‘extra’ vierge olijfolie klinkt misschien wel beter of gezonder maar deze zet zich door verhitting om in verzadigde vetten, wat de slechte vetten zijn. Extra vierge olijfolie kan je het best gebruiken over koude gerechten.