Beter-in-je-vel-tips

Ervaar jij ook angstige gevoelens in deze bijzondere tijd? Of voel jij je niet helemaal op en top jezelf? Hier geef ik je graag enkele tips om je beter in je vel te voelen.

Adem
Als baby worden we allemaal geboren met een buikademhaling. Stress, veel stilzitten en je druk maken zorgt ervoor dat je naar een borstademhaling gaat. Met als gevolg dat we ons leeg kunnen voelen en ons energielevel daalt zonder dat we het door hebben. Daarom is regelmatig stilstaan bij je ademhaling van groot belang. Adem 4 tellen in langs je neus, hou je adem 2 tellen vast, adem 4 tellen uit langs je mond en hou opnieuw je adem 2 tellen vast. Herhaal dit verschillende keren en zorg er voor dat je je buik gebruikt in plaats van je borstkas. Door op een correcte manier te ademen stimuleer je je middenrif en wanneer dit goed beweegt zullen je andere buikorganen ook beter kunnen functioneren.

Beperk je suikerinname
Wanneer je angstgevoelens hebt vraagt dit veel energie van je lichaam. Door je suikerinname te beperken zorg je er voor dat je bloedsuiker stabiel blijft gedurende de dag waardoor je geen dipjes zal ervaren. Eet voldoende eiwitten en gezonde vetten, die zullen je helpen om minder snel naar suikerrijke voeding te grijpen en zijn goede bouwstoffen voor ons lichaam en hersenen.

Beperk je alcoholinname
Af en toe een glaasje is uiteraard geen probleem en ook helemaal niet zo erg. Maar grijp zeker niet naar alcohol wanneer je bepaalde gedachten of gevoelens ervaart. Alcohol heeft een groot effect op hoe je je voelt en is opnieuw een bron van suiker.

Beweeg
Maak een mooie wandeling, ga een rondje lopen, volg een yogasessie, dans in je living… Zolang je maar beweegt! Bewegen zorgt er namelijk voor dat er neurotransmitters zoals endorfine, dopamine en serotonine vrijkomen die ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt. Door matige lichaamsbeweging te doen laadt je je bijnieren op en deze voorkomen dat je uitgeput geraakt.

Neem een wisseldouche
Afwisselend warm (lauw en geen heet water!) en koud water over je lichaam laten stromen is goed je huid, je immuniteit, je spieren, spijsvertering… Het is een perfecte manier om je lichaam en geest te ontspannen en energie bij te tanken. Krijg je al de kriebels bij de gedachte alleen dat je onder koud water gaat staan? Pas deze techniek dan liever niet toe. We willen ons lichaam uiteraard geen extra stress bezorgen.

Mediteer
Mediteren helpt je te kalmeren, verlaagt je bloeddruk, vermindert stress, je leert jezelf beter kennen, stimuleert het zelfgenezende proces van je lichaam… Iedereen kan het leren en is helemaal gratis.

Heb jezelf lief
Draag zorg voor jezelf door even een me time momentje te houden. En nee dit is helemaal niet egoïstisch! Je kan pas goed voor andere zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Doe vooral wat je graag doet en waar je blij van wordt. Neem een uitgebreid bad, maak een lekker gezond gerechtje voor jezelf, doe iets creatief zoals tekenen of schrijven, geniet van een lekker kopje thee…

Je hoeft deze tips zeker allemaal niet meteen tegelijk uit te proberen. Kies er eentje en ga er mee aan de slag. Zo kan je stapsgewijs een nieuwe tip integreren en maak je er een gewoonte van door ze in je dagelijkse routine te implementeren. Werkt een bepaalde tip niet voor jou, laat deze dan gewoon los en kies een andere om uit te proberen. Niet alles kan voor iedereen werken. Doe vooral waar jij je goed bij voelt en luister naar je lichaam!